Cât de important este pentru un copil sa rezolve Puzzle-uri?

Joaca este modalitatea prin care copiii se pregatesc pentru viata. Prin joaca isi dezvolta reflexele, aptitudinile si cunostintele, ceea ce face misiunea parintilor extrem de dificila, atunci cand trebuie sa cumpere jucarii.

Orice parinte isi doreste sa ii ofere copilului sau jucarii cat mai educative, iar una dintre optiunile alese adeseori este Puzzle-ul.

Ce este, de fapt, puzzle-ul?

Este un joc prin care trebuie sa fie reconstituita o imagine sau un obiect tridimensional, folosind numeroase piese care se unesc intre ele.

Istoria acestui joc incepe in urma cu aproape 300 de ani, atunci cand John Spilsbury, un gravor si cartograf care traia in secolul XVIII, a hotarat sa foloseasca o metoda inedita pentru a-i invata pe copii sa invete geografia. Astfel, a decupat fiecare tara dintr-o harta, punandu-i pe cei mici sa o reconstituie.

Metoda sa a fost atat de apreciata incat a fost folosita in scolile engleze timp de mai bine de 50 de ani.

De atunci, puzzle-ul s-a dezvoltat continuu. Astazi pot fi gasite jocuri cu mii sau chiar zeci de mii de piese, materialele din care sunt realizate jocurile pot varia de la simpla hartie pana la lemn sau metal iar unii oameni isi dedica intreaga viata pasiunii de a construi si rezolva puzzle-uri.

Exista chiar si un campionat mondial de puzzle, cu 33 de federatii nationale participante.

Pana sa participe la un campionat mondial insa, copilul tau trebuie sa rezolve puzzle-uri simple si colorate, precum cele de aici : https://www.ideaplaza.ro/catalogsearch/result/?q=puzzle

Chiar si un puzzle de doar cateva zeci de piese poate sa fie o sursa incredibila de distractie si sa aduca o multime de beneficii.

Ce beneficii au puzzle-urile asupra celor mici?

  • Le dezvolta o multime de aptitudini si abilitati. Puzzle-urile sunt gandite pentru toate categoriile de varsta, existand atat variante pentru bebelusi, cat si variante pentru copii de 3, 6 sau 10 ani. Fiecare joc poate sa dezvolte aptitudini precum coordonarea mana-ochi, orientarea spatiala sau indemanarea. Daca este invatat de mic cu puzzle-ul, copilul are toate sansele sa dezvolte o pasiune pentru el si pe masura ce creste sa doreasca jocuri din ce in ce mai complexe, cu mai multe piese.
  • Imbogateste cultura generala si vocabularul. Prin potrivirea pieselor de puzzle, copiii pot invata foarte multe lucruri, in conditiile in care imaginile pe care le reconstituie pot fi imagini istorice sau imagini cu fauna si flora.
  • Imbunatatesc aptitudinile matematice, dar si alte capacitati intelectuale.
  • Dezvolta rabdarea si capacitatea de a planifica in detaliu procesul de reproducere a jocului.
  • Imbunatateste starea de spirit. Cercetatorii spun ca persoanele care fac puzzle-uri sunt mai fericite, lucru dovedit stiintific.

Atunci cand ii cumperi copilului tau un puzzle, asigura-te ca este potrivit pentru varsta lui! Daca este mult prea greu, s-ar putea sa renunte foarte usor. De asemenea, este bine, cel putin la inceput, sa il ajuti pe cel mic sa rezolve puzzle-l. In felul acesta va descoperi mult mai usor frumusetea jocului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *