Cine au fost Petru și Pavel și de ce ii sărbătorim?

Pe 29 iunie, in calendarul crestin ortodox sunt sarbatoriti apostolii Petru si Pavel. Foarte multi romani poarta numele celor doi martiri, ceea ce face din aceasta data un motiv perfect pentru petrecere si pentru schimb de cadouri.

Putini sunt, insa, cei care stiu cu adevarat cine au fost Petru si Pavel si de ce sunt sarbatoriti.

Cine au fost cei doi sfinti?

Sfantul Petru era un pescar dinamic si plin de zel, care a devenit apostolul lui Iisus din Nazaret. Acesta a propovaduit cuvantul lui Iisus, insa penru ca nu vorbea limba greaca, l-a avut mereu alaturi de el pe Ioan Marcu, care traducea din ebraica. Numele initial al lui Petru era Simon.

Sfantul Pavel. Fiu al unor evrei deportati de romani, Pavel avea cunostinte teologice solide, vorbea greaca si era cel mai zelos misionar al lui Iisus.

Desi sunt total diferiti, cei doi sfinti sunt sarbatoriti in aceeasi zi pentru credinta lor puternica si pentru experienta pocaintei si a convertirii. Ambii au gresit fata de Dumnezeu, insa au reusit sa se pocaiasca.

Se spune ca Sfantul Petru este cel care detine cheile de la poarta Raiului si este mana dreapta a lui Dumnezeu. Acesta poate sa arunce grindina peste pamant si in multe povesti populare poate sa apara ca un om obisnuit.

Atat Petru, cat si Pavel, sunt ocrotitori ai sistemului penitenciar, pentru ca, la fel ca si ei, cei care sunt inchisi au gresit si trebuie sa isi repare greselile.

Care sunt obiceiurile si traditiile din 29 iunie?

Este ziua in care cucul si privighetorile nu mai canta si ziua in care oamenii trebuie sa mearga la biserica cu colaci, mere si lumanari, pe care sa le imparta oamenilor saraci.

In mediul rural exista foarte multe superstitii si sarbatori:

  • Oamenii cu pistrui trebuie sa se spele pe fata la miezul noptii. Se spune ca daca fac asta nu se vor mai inmulti pistruii.
  • Mamele trebuie sa pregateasca talismane pentru fiicele lor, pentru ca acestea sa fie aparate de farmece si de iele. Talismanele constau intr-o punga cu un catel de usturoi si frunze de pelin;
  • Este interzis sa se toarca, insa se poate munci;
  • Femeile nu au voie sa manance mere pana in ziua de 29 iunie, pentru a nu-i supara pe mortii familiei;
  • Daca tuna si fulgera in ziua de 29 iunie se spune ca nucile si alunele vor fi viermanoase.

In mediul urban, traditiile nu se mai respecta, insa 29 iunie este un motiv foarte bun pentru a-i sarbatorii pe toti cei care poarta numele de Petru, Petre, Petra, Paul, Paula, Pavel, s.a. Daca ai prieteni sau rude cu aceste nume, noi avem cadourile potrivite pentru ei, asadar, arunca un ochi pe ideaplaza.ro!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *