Dreptul la vot. Lucruri pe care trebuie sa le stii despre el

Unul dintre motivele datorita carora te poti bucura astazi de relaxare intr-un hamac, poti manca ce vrei, cand vrei si te poti plimba linistit dintr-o parte in alta a lumii, este faptul ca traiesti in democratie si ca ai drept de vot. Votul este cel mai important drept pe care il are individul intr-o societate si desi il percepem drept un lucru cat se poate de normal, nu a fost intotdeauna asa. De-a lungul timpului, numeroase societati au trecut prin perioade in care libertatea de exprimare nu era tocmai normala iar indivizii nu beneficiau de drepturi. Pentru a nu se ajunge din nou la astfel de perioade, este important sa stii cate ceva despre istoria votului si despre lucrurile inedite pe care le-a nascut de-a lungul timpului.

Istoria votului

Ideea de alegeri pentru stabilirea unei forme de guvernare a aparut in Grecia si Roma Antica, dar si in Evul Mediu. Pe atunci insa, cei cu drept de vot erau putini si si-l exercitau doar pentru alegerea papilor sau a conducatorilor de imperii. Cu timpul, votul a inceput sa fie implementat in din ce in ce mai multe structuri sociale si in din ce in ce mai multe parti ale lumii. Astazi, alegem prin vot sefii companiilor, sefii de stat, parlamentari, guverne si chiar sefi de clasa in scoli. Modul democratic de a alege a ajuns sa fie inradacinat in constiinta fiecarui om. Spre deosebire de trecut, astazi pot vota deopotriva femeile si barbatii, fara a se tine cont de pozitia sociala sau de culoarea pielii.

Lucruri interesante despre vot in lume

De-a lungul timpului, votul a dat nastere unor lucruri cat se poate de interesante, cateva dintre ele de-a dreptul uimitoare:

  • Nu in toate tarile europene dreptul de vot se castiga in acelasi mod. In unele tari se castiga la impinirea varstei de 18 ani, in timp ce in altele, precum Suedia, se castiga in momentul in care se incepe plata taxelor.
  • In unele tari exista si optiunea de a refuza toti candidatii. Printre tarile cu aceasta varianta de vot se numara India, Grecia, Ucraina sau Columbia.
  • Nu in toate tarile din lume votul este optional. nu mai putin de 20 de tari din lume isi obliga cetatenii sa voteze. Riscul de a nu vota este, de cele mai multe ori, financiar.
  • In 1927, in Liberia, Charles D.B.King a fost ales presedinte cu 234000 de voturi. Teoretic, totul este cat se poate de normal, exceptand faptul ca in tara erau doar 15000 de votanti eligibili. Se considera a fi cel mai corupt scrutin din istorie.
  • Cea mai mare prezenta de vot se inregistreaza in Suedia, Belgia si Danemarca. Toate atrag peste 80% dintre cetateni la urne. Nu intamplator sunt si cele mai dezvoltate tari din lume.
  • In Arabia Saudita, pana recent, femeile nu puteau vota. Abia din 2015 au primit drept de vot.

Cu siguranta, votul este un instrument important de care ne bucuram si pe care il putem folosi pentru a avea o viata cat mai buna. Si, pentru ca este un instrument atat de bun, supunem si noi la vot: care este produsul care va atrage cel mai mult atentia?

Un termometru pentru sticla?

https://www.ideaplaza.ro/cadouri-speciale/termometru-pentru-sticla.html

O harta razuibila a lumii?

https://www.ideaplaza.ro/cadouri-copii/harta-lumii-razuibila.html

Un sul de hartie igienica Sudoku?

https://www.ideaplaza.ro/cadouri-haioase/hartie-igienica-sudoku.html

Asteptam raspunsuri in comentarii, cu motivatia aferenta 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *