Istoria ceasului. Când am început să ne masuram timpul?

Timpul este valoros si din pacate nu este disponibil in cantitati nelimitate pentru niciunul dintre noi. Unii il valorifica foarte bine, altii il pierd fara prea multe regrete si altii il cauta disperati, fara a avea prea multe sanse de a-l cumpara.

Un lucru il face toata lumea, insa, in raport cu timpul: il masoara. Ceasul este unul dintre accesoriile fara de care niciunul dintre noi nu si-ar inchipui viata iar masurarea timpului a reprezentant un subiect de interes inca din antichitate.

Civilizatiile stravechi masurau timpul bazandu-se pe miscarile pamantului in jurul axei sale si in jurul Soarelui, egiptenii fiind primii care au impartit ziua in segmente si au construit un ceas solar care putea stabili cu usurinta momentul zilei.

Pana la ceasurile complexe pe care le folosim astazi, civilizatia umana a folosit tot felul de instrumente pentru a masura timpul:

  • Clepsidra. Ajunsa astazi un simplu obiect de decor, clepsidra era o solutie larg intalnita in urma cu aproximativ 2000 de ani. Grecii, romanii si alte civilizatii ale vremii foloseau acest instrument cu apa, nisip sau mercur, pentru a masura timpul scurs de la un moment la altul.
  • Ceasul solar. Ceva mai devreme de clepsidra, ceasul solar era cel care ii ajuta pe oameni sa stie in ce moment al zilei se afla. Denumit si obelix, acesta era destul de complex si greoi.
  • Lumanarea gradata. Arderea lumanarii a fost si ea o modalitate de a masura timpul. Nu era foarte exacta, insa isi facea treaba foarte bine in anumite momente ale istoriei.

Adevarata evolutie a ceasului insa, a inceput in secolul XIII in Anglia, acolo unde a fost inventat primul ceas cu roti. Mecanismul functiona in manastiri si catedrale si era apropiat de ceea ce stim astazi. Lucrurile au mers pe remede inainte, Peter Henlein inventand ceasurile mici cu resort, Christian Huygens aducand ideea ceasului cu pendula si Levi Hutchins ivnventand primul ceas cu alarma in 1787.

Mai merita amintit faptul ca in 1923 a aparut primul ceas automatic, incarcat prin miscarea mainii iar in 1927 a fost inventat primul ceas cu coart.

Astazi, varietatea de ceasuri este uriasa. Avem ceasuri atomice care au o precizie incredibila, avem ceasuri de mana, de buzunar, destinate scufundarilor sau pilotilor si avem ceasuri astronomice. Fiecare dintre noi are cel putin un ceas la indemana, cel mai probabil prin intermediul telefonului mobil.

Asta nu inseamna ca nu mai pot fi achizitionate ceasuri clasice. De la instrumente indispensabile, anumite ceasuri, cum ar fi clepsidra sau ceasul desteptator, au devenit adevarate elemente estetice, fiind cadouri incredibile.

Daca vrei sa faci un cadou perfect, asadar, un ceas este o solutie cat se poate de inteligenta. Pe Ideaplaza gasesti cateva sugestii foarte bune pentru asta: https://www.ideaplaza.ro/catalogsearch/result/?q=ceas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *