Peste 310.000 de romani isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Dumitru

banner-ideaplaza-blog-cadouri-sfantul-dumitru-octombrie-2016-min

In fiecare an in data de 26 Octombrie atat Biserica Ortodoxa cat si Biserica Catolica il sarbatoreste pe Sfantul Mucenic Dimitrie sau Sfantul Dumitru (izvoratorul de Mir).

Sfantul Dumitru a fost un martir crestin din veacul al III-lea care a trait in timpul imparatilor Maximian si Diocletian in cetatea Tesalonic. Provenea dintr-o familie nobila din Macedonia si era admirat de toti, nu doar pentru aspectul sau, ci si pentru intelepciunea si bunatatea pe care o avea.

A devenit un bun strateg si specialist in militarie inca de foarte tanar, asa incat a fost numit de tanar, general al armatelor Tesaliei si proconsul al Greciei de catre Maximian Galerius, Cezarul Greciei si al Macedoniei.

Toate aceste beneficii si onoruri timpurii, nu l-au facut pe Dumitru sa piarda din vedere cel mai important lucru si anume: mantuirea sufletului.

Potrivit ultimelor statistici ale Directiei pentru Evidenta Persoanelor, in data de 26 Octombrie cu ocazia zilei Sfantului Dumitru, si-au sarbatorit onomastica peste 310.000 de persoane, dintre care peste 275.000 barbati si peste  37.000 de femei.

Cele mai importante prenume barbatesti cu aceasta ocazie sunt: Dumitru, Mitica, Dimitrie sau Dumitrache.

Cele mai importante prenume femeiesti cu aceasta ocazie sunt: Dumitra, Dumitrita, Mitra, Dumitrica, sau Dumitrana.

 

Traditii si Obiceiuri de Sfantul Dumitru

  • in traditia populara se spune ce Sfantul Dumitru usuca plantele si dezfrunzeste tot codrul, fiind cel care descuie iarna.
  • Sfantul Dumitru este considerat si protectorul pastorilor. In 26 Octombrie ciobanii afla cat de grea si aspra va fi iarna care vine. Ciobanii isi aseaza cojocul in mijlocul turmei de oi si asteapta sa vada ce oaie va veni si se va aseza pe el. Daca va fi o oaie neagra, iarna va fi blanda, dar daca se va aseza o oaie alba, atunci iarna va fi grea si aspra.
  • o alta metoda de a afla cat de grea va fi iarna este ca ciobanii sa urmareasca in data de 26 Octombrie dimineata devreme, mersul oilor. Daca in acesta dimineata se va trezi prima data o oaie alba si va pleca spre sud, iarna va fi una grea, iar daca se va trezi mai intai o oaie neagra si va pleca inspre nord, iarna va fi blanda.
  • cu ocazia zilei de Sfantul Dumitru, taranii tund coama cailor pana la varsta de trei ani pe care ii aud la ei in gospodarie, ca sa aiba un par frumos.
  • sa nu rupeti nici o floare care a ramas neculeasa in gradina daca sunt inca neofilite. In traditia populara, frumusetea lor este dedicata pentru alinarea sufletelor celor morti.

Daca ai vreun prieten sau vreo ruda care are numele de Dumitru si vrei sa ii daruiesti un mic cadou dar nu ai nici o idei ce ai putea sa ii achizitionezi, iti recomandam cateva idei de cadouri pentru Sfantul Dumitru din cadrul magazinului online IdeaPlaza.ro

 

La multi ani si multa sanatate tuturor celor care iti serbeaza onomastica cu ocazia Sfantului Dumitru!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *