Ziua Tatalui: Istoric si Idei de Cadouri

Vreme indelungata, in Romania nu au existat date oficiale pentru a sarbatori Ziua Tatalui si Ziua Mamei. Si daca mamele sunt totusi sarbatorite neoficial pe 8 martie, de Ziua Femeii, tatii nu au avut nicio zi dedicata doar lor pana in 2009, cand, la initiativa Aliantei Antidiscriminare a Tuturor Taticilor si a unui grup de parlamentari, legea a fost dezbatuta si aprobata in Camera Deputatilor. Asadar, incepand cu 2010, Ziua Tatalui este sarbatorita in mod oficial in a doua duminica a lunii Mai. In acest an, ziua tatalui se sarbatoreste in 14 mai.

Romania se afla printre putinele tari care pana in 2009 nu au avut o astfel de traditie a sarbatoririi zilei tatalui. Mult timp in societatea noastra s-a insistat mult pe importanta figurii materne in viata copilului, dar e frumos ca incepem incet incet sa recunoastem si sa apreciem si rolul tatalui in cresterea si educatia copilului. Intr-un fel pare surprinzator ca a durat atat de mult sa se oficializeze o zi dedicata tatalui, dar nu suntem singurii care am fost reticenti la aceasta idee. Chiar si in SUA au trecut multi ani de la propunerea sarbatorii pana la legiferarea acesteia. Guvernatorul statului Washington a proclamat prima Ziua a Tatalui la 19 iunie 1910. Cu toate acestea, Ziua Tatalui a devenit sarbatoare nationala in Statele Unite doar in 1972, la 58 de ani dupa ce presedintele Woodrow Wilson a oficializat Ziua Mamei.

Ziua Mamei a prins repede in mare parte pentru ca negustorii au recunoscut imediat potentialul pentru profit, dar campania care sustinea sarbatorirea taticilor natiunii nu a fost primita cu la fel de mult entuziasm, poate pentru ca “taticii nu au acelasi farmec sentimental pe care il au mamele”, cum explica un vanzator de flori. In 5 iulie 1908, o biserica din West Virginia a gazduit primul eveniment al natiunii dedicat in onoarea tatilor, si anume o slujba de duminica in memoria a 362 de barbati care murisera in urma unei explozii miniere, dar a fost un eveniment izolat si nu a devenit un obicei anual. In urmatorul an, o femeie din Washington, fiica a unui vaduv cu 6 copii, a incercat sa instituie un echivalent oficial al Zilei Mamei si pentru tati. A contactat bisericile locale, vanzatorii si oficialitatile si a avut success: statul Washington a sarbatorit prima zi a tatalui la nivel national la 19 iunie 1910. Incet, sarbatoarea s-a raspandit, dar multi barbati continuau sa dispretuiasca aceasta zi. Conform unui cronicar, acestia priveau cu batjocura incercarile sentimentale ale acestei sarbatori de a domestici barbatia cu flori si cadouri sau considerau ca raspandirea acestui gen de sarbatori e doar un siretlic al comerciantilor de a vinde mai multe produse, de cele mai multe ori platite tot de tata.

Intre anii 1920 si 1930 s-a protestat mult in favoarea unirii Zilei Mamei cu cea a Tatalui intr-o singura sarbatoare, Ziua Parintilor. In fiecare an de Ziua Mamei, protestantii se adunau in Parcul Central din New York, sustinand ca ambii parinti ar trebui sa fie iubiti si respectati impreuna. Paradoxal, eforturile de a uni cele doua sarbatori si a le decomercializa au fost inghitite de Marea criza economica. Disperati, comerciantii au facut tot ce le-a stat in putinta sa transforme Ziua Tatalui intr-un al doilea Craciun pentru barbati, promovand articole precum cravatele, palariile, sosetele, pipele si tutunul, crosele de golf si alte produse sportive, precum si felicitarile. Cand a inceput cel de-al Doilea Razboi Mondial, agentii de publicitate argumentau ca sarbatorirea Zilei Tatalui era un mod de a onora trupele americane si de a le sustine efortul in razboi. Pana la sfarsitul razboiului, Ziua Tatalui poate ca nu era inca o sarbatoare federala, dar era deja cu siguranta o institutie nationala. In 1972, in mijlocul unei campanii electorale, Richard Nixon a semnat o declaratie care proclama in sfarsit Ziua Tatalui ca sarbatoare federala. Azi, economistii estimeaza ca americanii cheltuie mai mult de un miliard de dolari in fiecare an pe cadouri pentru Ziua Tatalui.

La noi inca e o sarbatoare noua si cu siguranta nu are aceleasi proportii ca in State, dar in fiecare an castiga tot mai mult teren. Pana la urma, de ce sa nu le oferim aceeasi atentie si taticilor de ziua lor cum le oferim mamelor de 8 martie? Daca vrei si tu sa-i arati tatalui tau cat de mult il apreciezi, avem cateva sugestii de cadouri cu care-l poti surprinde:

  1.     Unul dintre tricourile noastre personalizate pentru tatici, cu mesajele: “Super Tata in Fiecare Zi”, “Cel Mai Bun Tata” sau “Tata Extraordinar”. Sigur va purta cu mandrie oricare dintre aceste tricouri.
  2.     O cana pentru un tata extraordinar personalizata cu mesajul dorit. Ii va creste inima de bucurie de fiecare data cand bea ceva.
  3.     Orice alt produs din oferta noastra de cadouri de barbati personalizate (mouse pad, cravata, stick pentru laptop, rama foto, halba de bere etc.)
  4.     Sau un cadou haios daca stii ca are simtul umorului si apreciaza un cadou funny.

Rasfoieste categoriile noastre de cadouri si cu siguranta vei gasi ceva pe gustul lui si in bugetul tau! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *